Sinds begin 2017 behandelt Rebekka kinderen, jongeren en volwassenen die last hebben van posttraumatische stressklachten, angsten of depressieve gevoelens.

Na het afronden van haar therapie-opleiding Psychotraumatologie schoolde Rebekka zich verder bij en volgde een intensieve cursus EMDR deel I en II.

Hieruit bleek dat EMDR niet enkel werkt bij de behandeling van trauma maar ook voor andere problemen zoals angst, dwang, verslaving, burn-out, depressie…

Het is merkbaar dat EMDR kan zorgen voor een diepere heling en dat cliënten niet enkel weten dat ze goed genoeg zijn maar het ook kunnen voelen.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een erkende en wetenschappelijk onderzochte benadering die werd ontwikkeld door Dr. Francine Shapiro.

Tijdens de EMDR behandeling werken we met drie tijden: vroegere gebeurtenissen, triggers in het heden en de gewenste toekomst. Al deze tijden dienen geëvalueerd en eventueel verwerkt worden om te komen tot een volledige EMDR behandeling.

We gaan ervan uit dat herinneringen worden opgeslagen via associaties en geheugennetwerken vormen die huidige ervaringen verbinden met ervaringen uit het verleden. Deze disfunctioneel opgeslagen herinneringen worden samen met de opgeslagen componenten (beelden, gedachten, emoties, fysieke gewaarwordingen en overtuigingen) tijdens het verwerkingsproces getransformeerd.

Doelstellingen van EMDR-therapie

  • Samen identificeren en verwerken van pijnlijke herinneringen
  • Adequaat reageren op huidige en toekomstige moeilijke situaties
  • Integreren van vaardigheden, gedragingen en positieve overtuigingen over zichzelf en anderen
  • Stabiliteit en veiligheid van de cliënt
  • Tevredenheid, voldoening en welzijn in het leven
  • Daling van emotioneel en fysiek lijden
  • Nieuw leren dat beschikbaar wordt in het huidige leven
  • Persoonlijke ontwikkeling, groei en veerkracht

Indicaties

  • Cliënten waarbij moeilijke levenservaringen bijdragen aan de actuele problematiek
  • Volwassenen, (erg) jonge kinderen, adolescenten en ouderen
  • Negatieve gedachten over zichzelf of anderen: “ik ben de oorzaak van het probleem”, “ik ben niet goed genoeg”, “ik ben slecht”, “ik ben niet veilig, ”ik kan niemand vertrouwen”, “ik ben hulpeloos”, “ik heb geen controle”
  • Sterke emotionele reacties op bepaalde situaties
  • Bepaalde personen, plaatsen of dingen die problemen geven
  • Burn-out klachten
  • Een ramp meegemaakt?
  • Een pijnlijke gebeurtenis ervaren in het verleden die je maar blijft achtervolgen?
  • Last van neerslachtigheid of angst?
  • Voel je je een mislukkeling of waardeloos?
  • Heb je reeds veel gepraat over je klachten, maar heb je niet de indruk dat er iets verandert aan je onderliggende gevoel?

Hoe gaan we te werk?

We starten met een aantal gesprekken om zicht te krijgen op alle relevante informatie en huidige problemen. Daarna identificeren we de belangrijke herinneringen, gebeurtenissen die aan de basis liggen van de huidige moeilijkheden.

We bekijken steeds samen of je klaar bent (stabiliteit, motivatie, veiligheid) om de behandeling te starten. Jij behoudt ten allen tijden van de behandeling controle. We spreken tevens een stopsignaal af, zo kan je altijd aangeven tijdens de verwerkingsfase als je wenst te stoppen.

Eenmaal we alle informatie hebben verzameld, stellen we samen een behandelplan (= targetplan) op, dit nemen we mee doorheen onze sessies en zullen we steeds samen evalueren.

Na de voorbereidingsfase, starten we met de verwerking. Dit kan gezien worden als een trein die op weg is naar een adaptieve oplossing. Tijdens het proces maken we gebruik van een bilaterale stimulatie (tikken, geluiden, oogbewegingen, trillingen…) die het associatieve proces activeert en waardoor we gepaste associaties kunnen creëren.

Door de ogen van een cliënt: een tocht door de EMDR-wereld

Het is nu bijna twee jaar geleden dat ik de stap zette om contact op te nemen met Rebekka. Ik zat niet goed in mijn vel, voelde me alleen, niemand begreep me echt en ik wou weten wat er mis was met mij. Ik had een goede job, toffe vrienden, ging graag op vakantie, bezocht af en toe een festival, een uitstapje hier en daar. Maar toch voelde ik me niet gelukkig. Wat deed ik verkeerd? Waarom mocht ik niet gelukkig zijn?

Rebekka bracht in 1 van de sessies EMDR ter sprake. Ik had er nog nooit van gehoord. Als ik de uitleg hoorde, had ik toch wel mijn bedenkingen. Ik vond het maar een vies gevoel. Hoe kunnen oogbewegingen nu een effect hebben op de werking van mijn hersenen. Is er dan effectief iets mis met mijn hersenen? Maar Rebekka legde stap voor stap uit wat het proces zou zijn. Al mijn vragen werden beantwoord. We hadden ook een signaal afgesproken om te stoppen als ik niet verder wou gaan.

Met een bang hartje, toch met vertrouwen, begon ik aan de eerste EMDR-sessie. Linksrechts, Links-rechts, Links-rechts, langzaam kon ik me een beeld herinneren. Gestaag kwamen de gevoelens ook naar boven. Het was alsof ik even terug in de tijd ging, even de zaken herbeleefde, welke gedachten ik toen had. Toch met 1 groot verschil: Ik was niet alleen, ik voelde me niet alleen. Bij elke stap stelde Rebekka mij gerust. De tranen rolden over mijn wangen, het was jaren geleden dat ik nog eens kon wenen. Heel mijn lichaam begon te trillen en te bewegen.

Rebekka vroeg regelmatig of het nog ging, of ik nog wou doorgaan. De gevoelens en herinneringen die naar boven kwamen waren niet leuk. Maar het was wel de eerste keer dat ik terug kon wenen, EMDR had meteen al effect. Ik wou doorgaan, ik moest doorgaan. Als EMDR dit al te weeg bracht, wat zou het eindresultaat dan wel niet kunnen zijn? Zou ik eindelijk weten wat er mis is met mij?

Ik knikte en zei zacht van ja en ik bleef met mijn ogen de vingers van Rebekka van links naar rechts volgen. Tot ineens mijn tranen weg waren, tot mijn lichaam niet meer trilde. Plots viel er een rust over mijn lichaam en kwam er zelfs een glimlach op mijn gezicht. Vaak had ik het gevoel dat mijn schouders geblokkeerd zaten maar die blokkade was ook weg. Het werd me tevens duidelijk dat er niets mis is met mij. Ik ben wel waardevol, het is niet mijn schuld, het is voorbij, ik ben veilig zijn zaken die me duidelijk zijn geworden na de EMDR.

Een EMDR-sessie vraagt veel van je lichaam en geest. Na een sessie ging ik met een goed gevoel, een glimlach, een verlossing naar buiten. Maar het was ook vermoeiend. De dag erna tot zelfs 2 dagen later voelde ik me moe. Echter niet dezelfde vermoeidheid als ervoor. Voor EMDR zat er geen schwung in mij, niet moest. De vermoeidheid na EDMR kan je vergelijken met een lange fietstocht of een avond in de fitnes. Je bent moe, maar tegelijk merk je dat je meer energie hebt. Dat het je goed doet.

Ik weet de autorit naar huis na de eerste sessie nog heel goed. Ik was blij dat ik Rebekka had vertrouwd. Tijdens de autorit rolden er tranen van blijdschap over mijn wangen terwijl het liedje ‘Fireworks’ van Katy Perry speelde. Vooral tijdens “Let your colours burst“ wist ik het: er is niets mis met mij.

Na enkele sessies merkte ik op verschillende gebieden veranderingen. Ik piekerde niet zo veel meer, ik had meer levenslust, ik voelde me rustiger. Maar ik kon ook sneller knopen doorhakken, deed met onbekende een kort babbeltje. Als er iets niet naar mijn zin was, gaf ik vlugger een reactie.

Tot vandaag merk ik nog altijd dat ik verander. Het belangrijkste dat EMDR mij duidelijk heeft gemaakt, is dat er helemaal niets mis is met mij en dat ik het verdien om gelukkig te zijn.

Als je twijfelt om met EMDR te starten of verder te gaan raad ik absoluut aan om dit te doen. Het is niet altijd even gemakkelijk en best zwaar. Maar weet dat je er niet alleen voor staat. Rebekka zal je stap voor stap begeleiden. Als je net als ik moeilijk mensen vertrouwt, raad ik je aan om Rebekka te vertrouwen. Ze is nooit te snel willen gaan, het heeft zijn tijd nodig. Maar nadien ga je snel de effecten merken.

Want net als ik, is er niets mis met jou en heb jij ook het recht om gelukkig te zijn. Let your colours burst.

Wil je meer weten?

Internetlinks
Boeken
  • Je verleden voorbij, Francine Shapiro, 2013
  • De EMDR Revolutie, Tal Croitoru
  • EMDR vernieuwende therapie tegen angst, stress en trauma, F. Shapiro and M. Silk Forrest, 2005
  • Vraagbaak EMDR van Ad de Jongh
  • Tim en het wonder EMDR, Tamara Konings en Silke Bakker